Het beeldschermgebruik is bij bijna de helft van de thuiswerkers met gemiddeld 3 uur extra per dag omhoog gegaan. Hierdoor zijn bestaande oogklachten met 73% toegenomen, zo blijkt uit onderzoek* van optiekketen GrandVision Benelux. Volgens de Arbowet is het de plicht van werkgevers om hier actie op te ondernemen, echter is dit vaak onbekend. Daarom roept de opticien op tot meer aandacht onder werkgevers voor goede oogzorg voor werknemers.
Gezien de toename van het beeldschermwerk is het extra belangrijk om als werkgever ervoor te zorgen dat dit geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Dit is volgens de Arbowet ook verplicht. Zo ook het regelmatig laten checken van de ogen van werknemers, of wanneer er klachten zijn. Het is dan ook aan de werkgevers om hun werknemers een vergoeding aan te bieden om een beeldschermbril aan te schaffen als dit nodig is. Werknemers kunnen hier al aanspraak op maken als zij meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm werken.
Het merendeel van de thuiswerkers (84%) is wel op de hoogte van het bestaan van beeldschermbrillen. Maar dat deze kunnen worden vergoed door de werkgever is bij ruim 1 op de 3 onbekend. Zo weet tweederde van de thuiswerkers überhaupt niet dat de werkgever wettelijk verplicht is een beeldschermbril te vergoeden bij klachten. Een beeldschermbril is een bril, met optioneel een blauw licht filter, die speciaal afgesteld is op de afstand tot een beeldscherm voor helder en rustig zicht achter de computer. Dit kan klachten als branderige, droge ogen, hoofdpijn en nekklachten voorkomen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat 52% van alle thuiswerkers last heeft van nek- en hoofdpijn als gevolg van oogklachten. Er zijn manieren om oogklachten bij intensief beeldschermgebruik te verminderen.
Wij hebben het platform Bril van de Baas in het leven geroepen om werkgevers te ontzorgen en het makkelijk te maken een beeldschermbril vergoeding te bieden aan werknemers. Tegelijkertijd kan zo eenvoudig worden voldoen aan het Arbobesluit. Hiermee willen wij de drempel voor werkgevers verlagen om bij te dragen aan een goede gezondheid van de ogen van werknemers.
bron artikel: hrcommunity